Obrazovni sistem u Finskoj

downloadFinska je zemlja u kojoj je obrazovanje veoma važno i besplatno je za sve. Njihova deca imaju najbolje rezultate na PISA testovima. Djeca koja pohađaju osnovnu školu u Finskoj dobijaju besplatne udžbenike, imaju besplatnme obroke, zdrastveno i socijalno osiguranje je takođe besplatno. Finske škole su zbog toga među najboljima u Evropi.

Osnovno obrazovanje, kao i svuda, je obavezno, traje devet godina, dok srednjoškolsko obrazovanje podrazumeva tri razreda, mada oni đaci koji imaju problema sa učenjem ili koji imaju svakodnevne obaveze npr.treninge, mogu da pohađaju školu po sporijem programu, četiri godine. Fakulteti su besplatni tj. ne plaćaju se školarine, hrana je besplata na svim nivoima, a svi učitelji moraju da budu najmanje magistri tj. da imaju završene master studije.

Budući nastavnici tokom školovanja moraju da imaju praksu i u školama za odrasle, da tade u multikulturalnim sredinama, da nauče da se dobro služe savremenom tehnologijom kao i da prođu trening za rad sa decom sa posebnim potrebama, tj.onima koji su ometeni u razvoju. Profesori, takođe, moraju biti obučeni u sprovođenju istraživanja u pisanju radova.

Djeca sa posebnim potrebama u Finskoj imaju svog učitelja-asistenta, koji im pomaže pri učenju. Samo jedno dete sa posebnim potrebama može biti u razredu, kao i da ono ne smije da ima ozbilje težkoće u ponašanju. Poslije svakih sedam nedelja svi đaci pišu šta je bilo dobro, za šta smatraju da je gubljenje vremena, šta bi trebalo da se poboljša u nastavnom programu, što je neka vrsta samoocjenjivanja školskog sistema.

Mladi Finci odlično govore engleski jezik, a pored toga svi moraju da nauče i švedski jezik. Po istraživanjima Svetske zdrastvene organizacije, finski đaci su najsrećniji od svojih vršnjaka u Evropi kada treba da idu u školu. Finci rade na tome da se nastavnici osposobe za korišćenje tehnologije i da svi koriste lap topove na času.

Matura se satoji od četiri ispita: finski jezik je obavezan, a pri tome obično se biraju matematika, engleski, i švedski. Test obuhvata sve ono što se učičo predhodne tri godine

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s